czwartek, 14 czerwca 2012

Sojecznica pomidorowa na zielonej sałacie

- Co to jest sojecznica?
- Sojecznica to taka wegetariańska jajecznica...
- Smaczna?
- Sprawdzimy...

Zaczynamy przygotowania śniadania dla dwojga.



Składniki:
 2 duże pomidory
 125 g miękkiego białego tofu
 70 g wędzonego tofu
 1 ząbek czosnku

Przyprawy:
 curry, papryka słodka, papryka ostra

Do smażenia:
 olej (np. słonecznikowy)

Do podania:
 dwa duże liście salaty
 zgodnie z prawdą: 1 duża tortilla 
(w lodówce tylko jedna ostałą się, zapomniana, 
ale przydałyby się dwie... :)


Do dzieła:
Na patelni rozgrzewam olej.
Kroję pomidory. Dodaję drobno posiekany czosnek. Przyduszam pod pokrywką kilka minut. 
Niech odrobinę zmiękną, nasycą się aromatami.
W międzyczasie grilluje plasterki  wędzonego tofu oprószone ostrą papryką.
Białe tofu rozgniatam w miseczce widelcem i dodaje do pomidorów na patelni. Mieszam.
Kilka minut trzymam potrawę pod przykryciem na patelni.
Dodaję grillowane tofu i przyprawiam: curry, papryką słodką i ostrą, 
czyli coś egzotycznego, coś słodkiego i ostrego... Mieszam. 
Chwilę smażę i... gotowe. To szybka w przygotowaniu potrawa.
Na talerzach kładę tortille, liście sałaty i sojecznicę.

Smacznego :) odważnym w odkrywaniu nowych smaków ;) :)

Po półkach biblioteki szwenda się nowa książka... poradnik survivalowy, kto wie może przeczytam. Zapisałam się do domowej kolejki czytelniczej ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.