niedziela, 1 lipca 2012

Bento - biało-czerwone, kolorowe w polskim wydaniu nr 1

Bento?

 
Bento to japońskie dania "na wynos". 
Skojarzenia co w takim japońskim zestawie mogłoby znajdować się są trafne, często są to: ryż, ryba, mięso, pikle... Zestawy są kupowane w punktach gastronomicznych lub przygotowywane w domu. 

W wersji dla dzieci, w pudełeczku z przegródkami znajdziemy m.in. kulki ryżowe uformowane w zwierzątka, dania w kształcie popularnych bohaterów kreskówek... oryginalnie i smacznie. 

Po raz pierwszy pokusiłam się o przygotowanie czegoś podobnego. 

Oto polskie II śniadanie w pudełeczkach:


Jakie składniki?

Pomidory zawijane w ser wędzony: ćwiartki małego pomidora, plasterki wędzonego sera z ostrymi przyprawami, wykałaczki.

Biała sałatka:  białe części kapusty pekińskiej pokrojone w cienkie paseczki, 1 łyżeczka oleju lnianego, czerwona czubryca, ostra czerwona papryka, paseczki czerwonej papryki i liście rukoli do przyozdobienia.

Pudełeczko z jajkiem: plasterki pomidora, jajko na twardo pokrojone w krążki, pieprz czarny, gałązka lubczyku - do przyozdobienia,

Masło ziołowe: masło, drobno pokrojone listki rukoli i bazylii, świeżo zmielony pieprz kolorowy, liście rukoli do przyozdobienia.

Do tego świeże pieczywo (to... ulubione).

Nie zapomnijmy o spakowaniu kilku serwetek, noża, widelca albo... pałeczek.

Smacznego :)

;) Uwaga: Nie należy pokazywać co bardziej kolorowych bento np. mężowi... 
można skończyć jako naczelny domowy pakowacz śniadaniowy. ;)




1 komentarz:

  1. Uwielbiam bento. Twoje wygląda smakowicie;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.